Google Arama

Custom Search

19 Şubat 2013 Salı

Firavun Kafası Yapımı...(Bir Çocukluk Uğraşısı)

Bir Çocukluk Uğraşısı...

Kartondan Firavun Kafası...


Tarihi kavramlarla içli-dışlı olmak, kimi sıra kişide o kavramlara ait nesneleri elde bulundurma güdüsü uyandırır...Bu türlü alanlara ilgili olan birisi, aşırı ilgi duyduğu bir tarihi konu üzerine mutlaka yazar, çizer ya da hiç bir şey yapamasa alış-verişlerini onunla bağlantılı olan şeyler üzerinden yürütür. Çocukluk yaşlarımda, elimde hiç olmayan parayı bu türlü bir alış verişe yönlediremezdim doğal olarak. Her şeyden ötesi, ilgilendiğim alanlar genellikle o zamanalrki piyasa içinde satışı olmayan nesnelerle ilgili olunca, ister istemez bende bir oyun olarak bu türlü yaratma-üretme çalışmalarına girişiyordum. Şimdilerde öylesine güzel süs eşyaları ve oyuncaklar var ki, o yıllardaki ilgi alanlarımın şimdilerde çok değişmesine üzülür gibi oluyorum...



 Kartondan Firavun Kafası yapımı, kendimin bulduğu oldukça kolay yapılabilen, çoğatılıp çeşitlendirilebilir bir oyundu. Boyutları genellikle avucun içine sığacak kadardı. Bir ara yaptığım bu firavunları, evin sağına soluna yapıştırarak onlara neredeyse büyülü, kutsal bir anlam yüklemiştim. Elden bu kadar çok minyatür büst çıkınca da, onların bazılarını evimizin bahçesine yaptığım yeraltı piramitlerine gömerdim. Bir keresinde ona fazlaca değer yüklemiş olmalıyım ki, ilk okuldaki bir kız arkadaşıma yaptıklarımın arasındaki en güzel firavun kafasını hediye etmiştim. Kızcağız bu basit ama kendince gösterişli hediyemi çok beğenmiş: ''Çok güzel de şu kafasındaki çıkıntılar ne anlama geliyor'' diyerek beni zor bir açıklama sınavına sokmuştu...

Araç Gereçler

Araçlar
-Cetvel
-Makas

Gereçler
-Sertçe Beyaz Karton
-Boyama Kalemi (Sarı-Mavi-Kahverengi)
-Sertçe Beyaz Karton
-Yapıştırıcı.


Yapımı

Görüntü1: Öncelikle aşağıdaki iki parçalı şekli sert beyaz kartonumuza çiziyoruz. Ölçü vermeyi gerek görmedim. Yazı içinde yaklaşık orantıları görebilirsiniz.




Görüntü 1 .

  Görüntü2:  Kartona çizilen en baştaki büyük şekilin içine görüldüğü gibi yukarı çıkan iki doğrultu çizin.
Sondaki küçük şekilin yatay genişliği, bu çizdiğimiz iki doğrunun arasındaki yatay genişlikten biraz daha büyük olmalı. Bunun nedeni sonraki adımlarda açıklanacak. İlk şekil firavunumuzun başlığı, ikinci şekil ise kafası ve onun dibindeki sakalı olacak.



Görüntü 2.


  Görüntü 3:  Firavun başlığına şekşilde görüldüğü üzere yatay çizgiler çiziyoruz, Aynı çizgiler başlığın karşısındaki alan içinde geçerli.



Görüntü 3.


  Görüntü 4:  Firavunumuzun yüzünü çiziyoruz. Gözleri alışıldık Mısır göz sürmelerindeki gibi yanlara doğru uzatılıyor. Sakalın nasıl çizileceğide aşağıdaki resimlerde gözüküyor.

Görüntü 4.

  Görüntü 5: Boyama: Daha önce çizdiğimiz yatay çizgileri bir sarı, bir mavi olacak biçimde boyuyoruz.

Görüntü 5.


  Görüntü 6:  Tüm sarı boyanmış bölümlerin üzerinden turuncu boya ile hafifçe geçiyoruz. Bu yolla sarı rengi altın sarısına dönüştürüyoruz. Başlığın içi de turuncuya boyanıyor.

Görüntü 6.  

  Görüntü 7:  Boyamanın sonu. İki parça boyandığında aşağıdaki gibi gözükecek. Başlığın üstündeki küçük çıkıntılarda aslında kobralar ve değerli taşlar var. Siz çizmek istediğiniz ne türlü işaret varsa onu çizin.


Görüntü 7.  


  Görüntü 8:  Parçaları düzgünce kesip çıkarıyoruz.

Görüntü 8.


  Görüntü9:  Önemli adım: Kestiğimiz kafayı iki ucundan parmağımızla sıkıştırarak bombeli biçime getiriyoruz. İşlemi bir kaç kez yaparak bu şeklin kalıcı olmasını sağlayın.
Görüntü 9.


  Görüntü 10:  Bombeli kafayı aşağıda görüldüğü üzere başlığa yerleştirin. Başlıkt adaha önce yukarı doğru çizdiğimiz iki paralel doğru çizgisine bombelerin sağ ve sol kenarları tam denk gelmeli. Eğer çizgilerden dışarı taşıyorsa biraz daha parmağınızla sıkıştırın. Eğer küçük geliyorsa başı dar kesmişsiniz demektir. O zaman yeni ve daha geniş bir baş çizmelisiniz ki bombe verildiğinde bile iki çizgi arasına sığsın. Kırmızıyla gösterdiğim ok boyunca  iki tarafı başlığa yapıştırın.

Görüntü 10.

  Görüntü 11:  Firavun büstümüz bitti. Ben onu, oda ışığının düğmesi üzerine  bantla yapıştırdım. Siz istediğiniz yerde saklayabilirsiniz. Dikkat ederseniz, tükenmez kalemle firavuna iki kulak ta ekledim...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder