Google Arama

Custom Search

16 Temmuz 2010 Cuma

Melodi Devresi! (UM66 İle Çok Kolay Bir Uğraş)

*UM66 DEVRESİ İLE YILBAŞLARI, DOĞUMGÜNLERİ İÇİN SEVDİKLERİNİZE KENDİ ELLERİNİZLE UCUZ VE ŞİRİN BİR MÜZİK KUTUSU YAPABİLİRSİNİZ...
*DEVREDE İSTERSENİZ LEHİM KULLANIN, UĞRAŞAMAM DERSENİZ BAKIR TELLERİ BAĞLAYARAK TA PARÇALARI BİRLEŞTİREBİLİRSİNİZ:)

   Elektronik dünyasına ilk adım attığım zaman yaptığım bir devredir UM66 ses devresi. Bu devreyi ilk olarak Tübitak tarafından çıkarılan ''Bilim Teknik'' Dergisinin 90 lı yılların başlarında çıkan sayılarından birinde görmüştüm ve çok şaşırmıştım. Parça olarak yalnızca 2 devre bileşeni vardı, gerisi yalnızca pil ve tel bağlantıları idi. Devreyi yapıp bitirdiğimde yanımda bir tabak dolusu kiraz vardı ve ben bu kirazları açgözlülükle yutarken, devreden aniden gelen melodi çınlamaları karşısında bir süre yutkunmakta zorlandım kırmızı şeker toplarını... Çünkü bu benim ilk devremdi!

  UM66 dediğimiz entegre, 3 bacaklı transistör görünümlü bir tümleşik devredir ve ucuzdur (en son baktığımda 60 kuruştu). Batı dünyasının dinsel melodileri, doğum günü melodileri, herkesçe bilinen klasik müzik parçalarını monofonik olarak içinde barındıran bu devreyi alırken şansınıza ne çıkarsa onu kullanıyorsunuz ama bu güne kadar denk gelen melodiler bilindik ve eğlenceli dinletilerdi.

  Piezo denilen metal levha ise; Arasında, gerilim verildiğinde titreşen kristallerin olduğu 2 levhanın birleşiminden oluşur ve bu titreşimler sonucu ses çıkarır. Bunun fiyatı da 50 kuruşu geçmez:) Size düşen tek şey yaptığınız bu devreyi nerede ve nasıl kullanacağınıza karar vermek. Bir davetiye kitapçığına, sevdiğinize verdiğiniz hediyenin kutusunun kapağına, yada devreyi led ışıklarla süsleyip yalın hali ile kullanabilirsiniz.

   Ben bu devreyi geliştirerek ışığa duyarlı bir duruma soktum. Devre ışık görünce çalışıyor, karanlıkta ise susuyor. Giysi dolabımı veya masa çekmecemi açtığımda ışığı görmesiyle birlikte çalışan bu devre gerçekten eğlenceli. Ayrıca akşamları camınızın önüne koyarsanız sabah güneşinin ilk ışıklarını almasıyla ötmeye başlar ve sizi erkenden uyarır.

Ayrıca yaptığınız devrelerde uyarı aracı işlevi de gören bu devre ışığa duyarlı olduğundan insan gözünün göremediği kızılötesi ışığı ve düşük frekanslarda titreşen ışıkları hisseder.  

UM66 BİLGİ KİTAPÇIĞI (Tıklayın)

En Basit UM66 Devresi

ARAÇ GEREÇLER
*UM66 ENTEGRESİ

*Piezo (Yer darlığı sorunu yoksa, kolaylık bakımından kutulu olanları önerilir)

*1.5 VE 4.5 Volt Arası Herhangi Bir Pil.

*Bakır Tel

*Lehim Ve Havya Takımı (Lehim yapmayabilirsiniz ama sağlıksız olur.)

*Yan Keskili Pense (Kesme biçme işleri olabilir)

*Devreyi yerleştireceğiniz delikli kart veya mukavva karton. Aslında özgürsünüz bu konuda.

Devre Şeması


Resim1: Devrenin şeması. E,M,S ile Adlandırılmış Bağlantı Uçları Aşağıda Gözüküyor.Görüldüğü gibi çok kolay bir devre.



Resim2: UM66'ya Önden Baktığınızda E, M, S İle Adlanmış Bacaklar.



Resim3: Piezo ve UM66 Boy Karşılaştırması. Piezonun Ortasına (+) Ucu Dışına (-) Ucu Bağlayın, Tersini Yapsanız da Fark Etmez Aslında. Bu piezonun 2 Katı Büyüklüğünde Olan Dev Piezolar Da Var. 75 Kuruş-1 Lira Arasında Değişen Fiyatlarda.


Resim3a:Piezonun Kutulu Olanından Alırsanız kapladığı Yer Artsa Da Bağlantı İşlemleri Daha Kolay Olur.



Resim4: UM66 nın boyu. Eğer lehim konusunda deneyimli iseniz bacaklarını daha da kısaltıp yer kazancı yapabilirsiniz. Deneyimsiz iseniz lehim yaparken entegrenin çok ısınıp yanmasına neden olabilirsiniz.


EĞER DEVREYİ PİEZO YERİNE BİR HOPARLÖRE BAĞLAMAK İSTERSENİZ
Resim5: Eğer devreyi küçültmek isterseniz C1 KONDANSATÖRÜNÜ çıkarabalirsiniz. Bu parça yalnızca, kısa süreli bir elektrik kesintisi olduğunda melodinin kesilmeden önce kaldığı yerden çalmasını sağlar. Yazılı transistörleri bulamazsanız 2N3904 veya BC548 gibi transistörleri deneyebilirsiniz.

IŞIĞA DUYARLI BİR DEVRE YAPMAK TA ÇOK KOLAY! (MUTLAKA ÖNERİLİR!)

Resim6: Işığa duyarlı bir melodi devresi.Koynunuza soktuğunuzda susan bu devre çok ilgi çekici ve şirin olabilir. Devredeki LDR, ışığa duyarlı yarı iletken malzemelerin bulunduğu (PbS gibi) bir dirençtir. Bu devrede mutlaka büyük LDR kullanılmalıdır yoksa direnç büyük olacağından devre tam verimle çalışmaz. LDR nin kutbu yoktur.
Resim7: LDR Çeşitleri. Bizim Kullanacağımız LDR ler, '' Büyük Ldr'' Dediğinizde Size Verilecek Olan Yukarı Sıranın Sol Başındakiler.

İşte bu kadar... Aslında bu yazının yerine başka yazı yazacaktım ama yılbaşna yaklaştığımız şu günlerde birden bu uğraşı aklıma geldi ve yazdım. Birilerinin işine yaradıysa ne güzel.


Resim8: 5 Yıl Önce Yaptığım Işığa Duyarlı Melodi Devresi Kendinden Geçmiş Bir Görünümü Olmasına Karşın Şu An Bile Çalışır Durumda.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder