Google Arama

Custom Search

8 Temmuz 2010 Perşembe

YAPAY YANARDAĞ (Toprakla)

  Yanardağlar büyük küçük herkesin ilgisini çeken görkemli jeolojik yapılardır. Şiddeti ve tehlikesi ne kadar büyük olursa olsun sundukları muhteşem manzaralar görülmeye değerdir.
 Yanardağlar yer kabuğunun altındaki erimiş halde bulunan yüksek sıcaklıklardaki malzemenin yeryüzüne patlamalar veya sakince püskürmeler çıkması sonucu oluşuyor. Yanardağlar genellikle kıtaların kesiştiği sınır çizgilerinde olur, çünkü bu bölgeler oldukça hareketlidir ve magma denilen erimiş kayalaar fırsat buldukça yüzeye çıkar ve yüzeye çıktığında ''lav'' adını alır.

  Bir yanardağın şiddeti, püskürttüğü lavların yoğunluğuna bağlıdır. Metal içeriği fazla olan lavlar (bazik lav) çok akışkandır ve fazla tehlike yaratmaz. Havai adalarında bulunan yanardağlar bu bölüme girer ve oldukça güzel görüntüler sunar. Silisyum elementi ve bileşiklerini içinde fazlaca bulunduran asidik (felsik) lavlar ise yoğun ve çok tehlikelidir, çünkü lavın yoğunluğundan dolayı içindeki gazlar kolayca kaçamaz ve bir noktada birikip ani bir şekilde patlar.
Ayrıntılı Bilgi:http://tr.wikipedia.org/wiki/Yanarda%C4%9F
Küçük yaşlarımda sürekli yaptığım bu uğraşta, çok basit ve orayı burayı yakmayan bir yanardağ yapılacak. Uğraşın açık alanda yapılması gerekir, işin içinde su, toz, toprak ve çamur var…
Gerekenler
*Çalışır durumdaki bir musluğa takılmış içinde su olmayan kuru bahçe hortum (Uzun olması iyi sonuç verir)
*Kum (Bol tozlu ince taneli nemsiz kuru toprak)
*Taş(Hortumun dik durmasını desteklemek için, başka şeylerde kullanabilirsiniz.)
Yapılışı

 Hortumu musluğa takın ve öteki ağzını musluğun çokta uzağında kalmayacak, ama aynı zamanda sizinde ıslanmayacağınız bir uzaklıkta yere bırakın.

Şimdi bir taş bulun ve hortumun açıktaki ağzının biraz altına koyup hortumu yukarı doğru kıvırın. Aynı zamanda diğer arkadaşız hortumu siz bu şekilde tutarken gömmeye başlasın.

Eğer tek başınız yapacaksanız hortumun kıvrılıp düzleşmemesi için taşları ve küçük sopaları destek yaparak birazda kafa yorarak kendiniz de tutturabilirsiniz.
 (!) Tepe şekline gelmiş ve içinde yukarı bakan bir hortumun olduğu bu tepeciğin yüksekliği size kalmış.Önemli olan hortumun yukarı bakması ve kum tepeciğinin içinde gömülü olarak kalması.Çok fazlada gömmeyin, bu sefer tepenin sivri kısmından ağırlık sebebi çıkamayan duman ve su yan taraflardan fışkırır. Hortumun içini tıkayacak şekilde taşların kaçmamasına da dikkat edin. Tepenin alt kısımlarını istediğiniz taştan topraktan yapın ama üst kısımlarını bol tozlu kuru topraktan seçmeniz sizin yararınıza.

Resim1: Yapay Yanardağın Şeması...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder