Google Arama

Custom Search

8 Temmuz 2010 Perşembe

100 VOLTLUK VOLTA PİLİ

  Bu uğraşıyı eskiden beri yapmayı düşündümse de kısmen gerçekleştirmek bu zamanlara denk geldi. Elektrikli balıkların yarattıkları müthiş elektrik gerilimi beni bu deneyi yapmaya sürükledi diyebilirim.
  Volta geçmiş yüzyıllarda yaşamış bir bilim adamıdır ve ilk pili yapan kişi olarak tanınır.
 Binlerce yıl önce bir düşünürün kehribar denen maddeye kumaş parçalarını sürterek elektrik kıvılcımları ürettiği biliniyordu.
Volta Pili Ayrıntılı Bilgi>> http://tr.wikipedia.org/wiki/Elektrostatik
  Ama Volta bunu ilk kez düzenli bir şekilde meydana getirdi.
Yaptığı şey bakır plakanın üstüne ıslatılmış bir karton koyup onun üzerine de bir çinko plaka koyup bu iki değişik levhaya ayrıca tel bağlayıp ondan akım üretmekti. Birbiri ardına konulan bu üç düzenekle gerilim(voltaj) artırılabiliyordu.
Bu gerilimi sağlayan şey metallerin elektronegatifliğidir. (Metal atomlarının elektron alma isteği).Elektron alma isteği diğer metale göre daha fazla olan bir metal plaka ötekinden elektron alarak indirgenir ve gerilim meydana gelir.
Elektrikli Balıklar
Elektrikli balıkların nasıl binlerce volt elektrik ürettiğine bakarsak, aslında karşımıza çıkan şey volta piline benzer bir yapıdan başka bir şey değildir. Bu balıkların elektrik üreten hücreleri vardır ve bu hücreler içlerinde bizim kullanacağımız metal çiftlerine benzer kimyasal maddeler barındırır. Bu hücreler birbiri ardına dizilince de, her eklenen hücre için gerilim biraz daha artar.
Volta pilinin verdiği elektriğin çok kısasüreli olması gibi, bu balıklarda sürekli elektrik veremezler…
Elektrikli Balık Ayrıntılı Bilgi>> http://tr.wikipedia.org/wiki/Elektrikli_y%C4%B1lan_bal%C4%B1%C4%9F%C4%B1
Düzeneğin yapımı 
Aslında çinko-Bakır ikilisi kullanacaktım ama ben bir çinko levha bulabilmek için çok uğraştım. Onun yerine Alüminyum levha kullanabilirsiniz. Yağmur olukçularında çinkoya denk gelebilirsiniz.

Gerekenler
*Çinko, eğer yoksa Alüminyum levha(Alüminyum folyo olmasın. Ondan daha kalın levhalarda var, el işi gereçleri satan yerlerde vardır.)
*Mukavva karton(çok kalın olmasın)
*Bakır levha
*Emaye kaplı veya plastik kılıflı Bakır tel
*Aşırı tuzlu su

Gösteri Yapımı 
Öncelikle kendinizi denemeniz için en kolayından başlayalım.
Bakır ve alüminyum levhalardan kenarı 1 cm. olan kareler kesin. Elinizde bir bakır bir alüminyum levhacı olacak. Daha sonra yine aynı boyutta bir mukavva kesin.
Bakır ve alüminyum levhalarınızın her birinin bir yüzüne iki ucu plastikten sıyrılmış telleri lehimleyin veya bantlayın.Emaye kaplı tellerin ucunu dış kısmını yakarak ve bıçakla kazıyarak soyabilirsiniz.
Şimdi kestiğiniz mukavvayı tuzlu suya batırın ve içine suyu iyice emdirin.
 Daha sonra iki levhayı telsiz yüzleri birbirine bakacak şekilde karşılıklı koyun ve arsına ıslak mukavvanızı koyup sıkıştırın.
Bir voltmetre alarak tellerin arasındaki gerilimi ölçün. Yaklaşık 1 volt gibi bir değer çıkacak.
İşte bu düzenekten istediğiniz kadar yaparak birleştirebilir ve istediğiniz gerilimi üretebilirsiniz.
  Benim amacım 100 tanesini bir araya getirerek 100 voltluk yüksek bir gerilim elde etmekti. Sabır edemediğimden 20 tanesini bile zor birleştirdim ve bu değere ulaşmadım.
Önemli bir nokta da bu düzeneği koyacağınız bir kap veya düzenek olması.Ayrıca Plakaların her zaman birbirine yapışık olması, alüminyum ve bakır plakaların ortadaki mukavvayı geçerek birbirine değmemeleri gerekir.
 Bu çok çabuk biten bir pil. Plakalar tuzlu suyu yedikçe ve tepkimeleri gerçekleştirdikçe kendilerinden geçiyorlar.
Bu nedenle mukavvaları ıslatmadan düzeneği olduğu gibi kurun, her iş bittiğinde mukavvaları tuzlu su ile yukarıdan ıslatmaya başlayın.
Elektriği nasıl göreceksiniz?
Eğer elinizde bir voltmetre varsa onunla ölçün.
Veya karanlık bir ortamda telleri birbirine değdirerek çıkan kıvılcımları görebilirsiniz.
Olmadı elektrik motoru falan deneyin.


DİKKAT!
Kurduğum bu düzeneğin gücü az olsa da 100 volt gibi bir değere çıkmak isterseniz nasıl etkisi olacağını bilmiyorum ve sizi uyarıyorum; Bu iş tehlikeli olabilir. Hele siz birde kalkıp bana bu yetmez 200 tanesini kurup sonra ıslatacağım derseniz artık ben size uyarımı yaptım.
İnsanı 12 Volttan sonrası çarpmaya başlıyor…
Ayrıca bu bana yetmez deyip işinize şehir elektriğini karıştırmayın, güzel canınızdan olursunuz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder