Google Arama

Custom Search

8 Temmuz 2010 Perşembe

Çakma Flüoresan Lamba Yapımı ( VakumTüpü)

-Kendi Tasarımımdır-
(Elektrik bilginiz yoksa mutlaka bir bilenden yardım alın. Tüp kısmı önemli değil ama elektrik kaynağı yüksek voltaj istiyor. Basit çakmağın dışında gerilim kaynağı kullanmak isterseniz tehlikeli olabilir.)

 Kısaca ve basitçe vakum tüpünün görünümünü açıklamak gerekirse içine elektriğin girebilmesi için teller sokulmuş ve havası boşaltılmış bir tüptür. Camdan veya herhangi başka maddelerden yapılmış olabilmekle beraber, bu hava boşluğunun gerilimle beraber bir ışın üretebilmesi için içine çeşitli oranlarda değişik gazlarda konulmuş olabilir. 

Neden havasının boşaltıldığı sorusuna gelince: Hava iyi bir yalıtkandır ve elektriği, çok yüksek gerilimler uygulanmadıkça iletmez. Havayı çekip aldığınız zaman ise ortam eğer başka bir yalıtkan madde ile dolu değilse elektriği önceki durumuna oranla iyi iletir.

Işık Saçan Tüpler

Tüpün içine konulan gaza yeterli gerilim uygulandığında ise gazı oluşturan atomların dış yörüngelerine sürekli elektronlar girer ve bu elektronu istemeyen gaz atomları, aldıkları bu enerjiyi bir ışın şeklinde uzaya yayarlar ve tüpün dışına sürülmüş özel maddeler bu ışını görünür ışığa çevirirler. İşte en kaba en basitçe flüoresan lambalar böyle çalışır. Bu tüpler aslında çoğu yerde kullanılır. Transistör yapımında, televizyonlarda, röntgen ışını yayan cisimlerde vs.

İşte bu türden bilgilere ulaştığımda işin büyüsüne kapılıp bende basit bir tüp yapmak istedim. Bunun için öncelikle bir tüp bulmalıydım ve havasını iyice boşaltmalıydım. Hava pompaları, tüpü ısıtarak havasını alma gibi yöntemler maliyetli veya kullanışlı değildi. 

 Aklıma şırıngalar geldiğinde ise yüzümde bir gülümseme olmuştu. 30 kuruşa aldığım kauçuksuz şırınganın uç deliğini kapatıp pistonu geri çektiğimde parmağımı acıtacak kadar vakum elde edebiliyordum.

Tek sorun pistonu bıraktığımda dış basınçtan dolayı büyük bir hızla geri çekilip ilk durumunu almasıydı. Onu da pistonu güzelce sabitleyerek hallettim.
Bütün düzeni kurduğumda elektrikli çakmağın tabancasındaki yüksek gerilim nedeni ile oluşan mavi kıvılcım atlamalarını tüpün tellerine yönlendirdim ve karanlıkta baktığımda çok hoş ve bir görsel şölen oldu.
Tüpün içinde ışık saçan masmavi bir ışın oluşmuştu. Ortalığı aydınlatacak kadar ışık olmasa da, basit bir çakmak kıvılcımının tüpün içinde oluşturduğu romantik kıvılcımlar beni mutlu etmeye yetmişti. 

Bir adım ileri gidebilmek…

 Eğer bulabilirsem cıva kullanarak morötesi ışın üretimini deneyeceğim. Çeşitli gazları kullanarak belki renk değişimini sağlayabilirim.
Çakmak kullanmak çok kullanışsız olduğu için yüksek gerilim üreten bütünleşmiş bir devre yapacağım. Bunun içinde, işime yarayacak bir transformatör bulmam gerekiyor. Piyasada üç liraya satılan transformatörler istediğim gerilimi üretemesede çalışmaya devam ediyorum Örnek Kıvılcım üretici Devre şemasını aşağıda verdim. Devre Elektroşok tabancalarındaki devre. Tehlikeli olabilir.

TÜPÜN YAPIMI
Araç Gereç
• 1 tane (siyah kauçuk pistonsuz) basit şırınga
• Çıplak bakır tel (teller parlak ve temiz olmalı)
• Eritilerek kullanılan türden silikon
• Japon yapıştırıcısı
• İğne
• Elektrik kıvılcımı üreten bir alet, devre veya çakmak (BU KISIMA DİKKAT! SAKIN ŞEHİR ELEKTRİĞİNE BAĞLAMAYIN, ÖLDÜRÜCÜ OLABİLİR... Basit Çakmakların Tehlikesi Yoktur, Ben set üstü ocaklardaki çıt çıt eden çakmaklarıda kullandım. Kıvılcımın çıktığı demirle girdiği demir + ve eksi diyebileceğiniz kutupları oluşturur.

Yapım:

DİKKAT: Şırınga iğnesi hiçbir işimize yaramayacak. İğneyi çıkarın.

Resim:1 Kullandığım bazı araç gereçler. Görüldüğü gibi bulunabilir şeyler.

Öncelikle şırınganızın pistonunu çekerek tüpten ayırın. #Pistonun sıkıştırıcı tablasının arkasına iğne ile öteki taraftan çıkacak şekilde güzel bir delik açın (Kullandığınız telin çapından büyük olmasın, işiniz zora girer). Kauçuk pistonsuz şırınga kullanmamın sebebi deliği delmekte zorluk çekmek istemiyor olmam.

Resim2: Pistonun arka taraftan delinmesi.
#5-6 cm çıplak bakır tel kesin ve arka delikten sokun, ön taraftan 3-4 mm kadar çıkacak şekilde bırakın ve bu ufak çıkıntıyı piston tablasına doğru tam olarak yatırın.

Resim3ve4: Arka telinin yalıtımının soyulması ve pistona geçirilmesi.

#Arka deliğe Japon yapıştırıcısını damlatıp kurumasını bekleyin. Japon yapıştırıcısı ön taraftan dışarı çıkıp taşmasın, telin uç kısmını kirleterek iletken özelliğini kısıtlamamaya da dikkat edin.

#Yapıştırıcı kuruduktan sonra üstünden bir daha geçin, isterseniz bunun üstüne de uygun şekilde silikon sıkın. Telin çıktığı arka deliği kapatırken yapıştırıcı sürme işini abarttım çünkü vakum nedeni ile oluşacak en ufak hava sızıntısı aleti boşa çıkarır.

#Şimdi elinizde önünden birkaç milimetrelik küçük bir tel çıkmış, arka tarafından ise 5,6 cm lik bir tel çıkıntısı olan bir piston var. Arkadaki uzun teli daha sonra gerilim kaynağımızın bir kutbuna bağlayacağız. Öndeki küçük çıkıntıdan ise zıt kutba doğru uzanan ışık saçan elektronlar çıkacak.

Resim7 ve 8 :Bitmiş pistonun ön ve üst görünümü.

# Şimdi bu pistonu tüpe geri takın ve şırıngadan su fışkırtırken yaptığınız şekilde iterek şırıngayı normal hale getirin. Önden bıraktığınız 5-6 mm lik çıkıntıyı tablaya doğru eğmemizin sebebi şırıngayı tamamen sıktığımızda telin çarpmanın etkisi ile eğilip yapıştırıcıları çatlatmamasıdır.
#Şırınganın önündeki, önceden iğnenin takılı olduğu delikten içeriye yine 5-6 cm lik çıplak tel kesip sokun. Teliniz, piston sonuna kadar takılı olduğundan doğal olarak içeri fazla giremeyecektir. Tel ilerlemeyi durdurduğu anda sıcak silikonu delikten içeri basın. Ufak tüneli tam doldurmayın, yoksa içerideki telide silikonla kaplayıp iletken yüzeyi kapatırsınız. Önemli olan öndeki bu delikten de içeri havanın sızmaması. Silikonla işiniz bittiyse silikonla tüp yüzeyinin birleştiği yerleri Japon yapıştırıcısı ile kaplayın ki yumuşak silikonun üstü sert bir koruyucu tabaka ile kaplansın.

Resim 9:Ön telin yalıtımı soyuluyor.

Resim 10: Hava sızmaması için şırınganın önüne ve tele silikon sıkılıyor.

Resim 11: Ve hazır!

#Tüpümüz hazır! Ama vakumlanması gerekiyor, Bunun için pistonu geriye doğru sonuna kadar çekin ve Şırınganın kanatları ile Arka tablasının arasına bir nesne koyun. Böylece geri kaçma sorunu kalmayacak. Ben araya ikiye ayırdığım bir mandalın parçalarını koydum. Tüpün vakumu yapıştırıcıya gerek duymadan iki nesneyi sıkıca tutuyor. 

Resim 12: Tüpün %100 bitmiş durumu.

Resim13: Şematize edilmiş tasarı.
#Şimdi önden ve arkadan uzanan iki tele elektrik kaynağınızın + ve – Uçlarını bağlayabilirsiniz.
Karanlık bir odada oluşan mavi ışıltıyı görebilirsiniz.

Resim14: Tüpten gelen ışıltılar .Tüpün üstündeki TSE Onayına dikkat:) 


DENEYİN İZLENCESİ (VİDEO)
 BU VİDEODA ocak elektriği kullandım. Eğer siz aşağıda verdiğim devre gibi sürekli bir akım kaynağı kullanırsanız elinizde saatlerce yanan deneysel bir mavi kıvılcım lambası olur.
 Sanal ortamda bulduğum ‘’Sürekli ve 20 KHz frekansında yüksek voltaj üreten’’ devrenin şeması. Bu devre ile çakmağın yarattığı kesikli çakmalardan ve çakmağa tel bağlama gibi zorluklardan kurtulabilirim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder