Google Arama

Custom Search

10 Temmuz 2010 Cumartesi

Su Geçirmez Karton Yapımı

Plastiğe karşı ufak bir devrim (kendi tasarımım:)

   İlkokul yıllarımda yaptığım uğraşılar çok yönlü uğraşılardı. Ve her uğraş içinde ayrı türden gereçler kullanılması da gerekiyordu doğal olarak. Uçan bir maket yapılmak istendiğinde yeğnilik (hafiflik) yönünden iyi, dişli çarklar gibi sürekli devinen ve sürtünen parçalar için sert, suya değecek parçalar içinse su geçirmez veya yüzen cisimler bulmak ve üretmek gerekiyordu.

  Gemilere ilgimin olduğu dönemlerde de kendime elektrikli motorla çalışan bir gemicik yapmak istemiştim ama ne tahtalarla uğraşacak kadar zamanım, nede yeterli becerim vardı. Su geçirmez, sağlam ve yeğnilik yönünden iyi bir gereci bulmam gerekiyordu. Kâğıt veya karton akla ilk gelen seçenekler olsa da suya karşı çok dirençsizdiler.

 İşte bu noktada birden plastiksi bir gerecin işime yarayacağını düşündüm. Evde kesip biçebileceğim bir plastik yüzey yoktu, o zaman bende kendi plastiksi maddemi üretecektim. Vernik, cila gibi solventler kuruduğu zaman plastiksi bir özelliğe bürünebildiklerine göre, bende iyice seyreltilmiş cilayı mukavva kartonumun iliklerine kadar çektirebilirdim ve yeni bir yöntemin kapılarını aralayabiliridim.
YAPIMI
#Araçlar
—Pet bardak,
—Karıştırıcı çubuk
#Gereçler

—Vernik veya cila

—Sentetik Tiner

—Deney amacı ile kare şeklinde kesilmiş küçük mukavva karton (Ben evde bulamadım ve oluklu karton denedim yinede oldu.)


Resim1: Kullanılan araç gereçlerin genel görünümü.
Cila kutunuzu açın ve içinden plastik bardağa az miktarda cila aktarın.

Resim2: Aktarım işlemi (çöp şişle yapmam zor oldu ama elime o geldi)
Ardından bardağa kullandığınız ciladan daha çok olacak şekilde tineri boşaltın ve karıştırıcı çubuğunuzla iyice karıştırın, cila çözünsün.

Resim 3,4: Tinerin dökülmesi ve karıştırılması.
Şimdi kartonunuzu alıp bardağın içine atın ve her yerinin ıslanmasını sağlayın.
 Bardağınızın ağzını hava almayacak şekilde kapatın; böylece çözeltideki tinerin uçup sıvının sertleşmesini engellemiş olursunuz.



Resim4 ve 5: Son işlem. Karton aç bir şekilde cilalı tineri içiyor.
 Tinerin içinde çözünmüş cilanın bulunduğu bu akıcı ve ince sıvı, kartonun içine doğru ilerlerken yanında cilayı da taşıyacak.
Bir süre bekledikten sonra bardağın içindeki kartonu çıkarın ve kuruması için bir yere koyun.

Karton kuruyasıya kadar keskin bir koku yayar, kuruduğunda kokusu eskisi kadar keskin olmaz.

İşte su geçirmeyen, içine çektiği cilanın etkisi ile sertleşmiş dayanıklı ve parıldayan bir kartonunuz oldu.


Resim 6,7: Parıldayan Karton Ve Gerçeğin Ta Kendisi. Su Damlası Olayın Şaşkınlığı İçinde...
Önemli!
#Çözeltinize ne kadar cila koyacağınız, ne kadar tiner koyacağınız size kalmış ama tineri az katarsanız cilanın kartonun içine ilerlemesini zorlaştırırsınız. Çok tiner koyarsanız da, kartonun suya karşı direncini sağlayan cilanın etkisini azaltırsınız. Sonuçta tiner uçup gidecek…

Diyelim ki sabırsız davrandınız ve kartonu hemen çıkarıp kuruttunuz veya cilayı az tuttunuz.

 O zaman karton suyu içine az da olsa alacaktır ama yinede suyun etkilerine karşı direnç kazandığını ayırt edebilirsiniz.

#Bu deneyde elimde mukavva olmadığı için oluklu karton kullandım. Sertleşme olmasa da su geçirmeme özelliğini korudu. İçinde hava boşlukları olan oluklu kartonlar ne kadar sert olabilirdi ki:)

#Kokusuz tiner kullandım ama cila kokuyordu yinede. Tinerin kokusuz olduğuna aldanmayın koku yok diye ağzını açıkta bırakırsanız eskisinden daha zarara girersiniz.:))

 Bu yöntemi bulduktan sonra yaptığım gemicikte kullandığım en etkin parçalar mukavva kartondan oluşuyordu. Düşünsenize, gemiyi ilerleten ve suyun altında bulunan en önemli parça olan pervaneler kâğıttan (sonuçta kâğıt kökenli) yapılmıştı!...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder